الگوی روابط ایران و روسیه از خصومت – رقابت به الگوی رقابت – همکاری تغییر یافته است؛ بدان معنا که قطعا در مواردی رقابت‌های جدی بین ایران و روسیه به چشم می‌خورد اما زمینه‌های قابل توجهی نیز برای همکاری وجود دارد.

به گزارش مشرق، علیرضا کریمی؛ در حدود 3 سال پیش، صاحب این قلم در یادداشتی تاکید کرد که روس‌ها برای تقابل با بحران تروریسم سلفی – تکفیری و به دلایلی دیگر، به ایرانی قوی در خاورمیانه نیاز دارند. مهر ماه سال گذشته، روس‌ها عملا در نبرد با تروریسم تکفیری در سوریه با ایران وارد جبهه نظامی مشترک شدند و حضور مستشاری ایران در این کشور را با حملات هوایی خود تکمیل کردند. هرچند حملات روسیه به تروریست‌های سلفی فراز و نشیب به خود دیده، اما روشن است که راهبرد مسکو در تقابل با بحران تروریسم در خاورمیانه راهبردی مبتنی بر همکاری با جمهوری اسلامی ایران است.

با این وجود، خبری که اخیرا در خصوص استفاده موقت جنگنده‌های روسیه از پایگاه شهید نوژه همدان برای حمله به اهداف تروریست‌ها در خاک سوریه منتشر شد، نشان می‌داد که ابعاد همکاری‌های ایران و روسیه وارد صفحه جدیدی شده است. بعد از سال 1973 که گفته می‌شود ایران به هواپیماهای شوروی اجازه داد در جریان جنگ «یوم کیپور» برای برخی کشورهای عربی تجهیزات ببرند، این اولین باری است که فضای ایران بر روی جنگنده‌های خارجی گشوده می‌شود.

بلافاصله پس از تائید این خبر از سوی روس‌ها و سپس منابع ایرانی، صحبت‌هایی در خصوص قانونی بودن یا نبودن استفاده جنگنده‌های روس از پایگاه شهید نوژه همدان مطرح شد که پیش از آنکه کسی در داخل ایران پاسخ این شبهات را بدهد، بخش فارسی بنگاه سخن‌پراکنی دولتی بریتانیا به این مدعیات پاسخ داد: «اصل 146 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می‌گوید "استقرار هر گونه پایگاه نظامی خارجی در کشور هر چند به عنوان استفاده‌‌های صلح‏ آمیز باشد ممنوع است" اما قانون درباره در اختیار دادن پایگاه نظامی به صورت موقت یا اجاره‌ای یا اجازه استقرار هواپیماهای نظامی خارجی سکوت کرده است.

بر اساس اصل 176 قانون اساسی، "بهره‌گیری از امکانات مادی و معنوی کشور برای مقابله با تهدیدهای داخلی و خارجی" از وظایف شورای عالی امنیت ملی است که مصوبات آن برای قانونی شدن باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی ایران برسد. بر این اساس محتمل است که در اختیار قرار دادن پایگاه نظامی به روسیه بخشی از "توافقات نظامی ایران و روسیه" باشد و مقام‌های ایرانی بر اساس بند سوم اصل 176 این اقدام را "بهره‌گیری از امکانات کشور برای مقابله با تهدید خارجی" تفسیر و بر اساس آن مجوز استفاده نظامی روسیه از پایگاه هوایی نوژه همدان را صادر کرده باشند.»

از سوی دیگر، علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز تصریح کرد که استفاده روس‌ها از پایگاه شهید نوژه همدان مغایرتی با اصل 146 قانون اساسی ندارد. به گفته آقای بروجردی، استفاده از حریم هوایی با هدف مبارزه با تروریسم و داعش صورت گرفته و براساس همکاری چهارجانبه ایران، عراق، روسیه و سوریه است.

حسین دهقان، وزیر دفاع نیز در این خصوص تصریح کرد که «اگر کسی از روی ناآگاهی چنین برداشتی کرده که ما پایگاه نظامی ایران را در اختیار روسیه قرار دادیم و این اقدام‌مان خلاف قانون اساسی بوده،‌ اشتباه برداشت کرده است، چرا که ما هیچ پایگاهی در اختیار روسیه قرار نداده‌ایم.» وی همچنین به این نکته نیز اشاره کرد که «اقدامی که صورت گرفته، تصمیم نظام و شورای عالی امنیت ملی بوده است.»

تا روز اول شهریور که وزارت امور خارجه ایران و وزارت دفاع روسیه تائید کردند که استفاده جنگنده‌های روس از پایگاه نوژه به پایان رسیده، حرف و حدیث در خصوص آن فراوان بود. ریشه‌یابی این حرف و حدیث‌ها، کاری است که در شرایط کنونی واجب به نظر می‌رسد.

* تاریخ روابط ایران و روسیه

شاید اساسی‌ترین مانعی که در برابر همکاری راهبردی و بالاخص نظامی ایران و روسیه وجود دارد، «حافظه تاریخی ایرانیان» در خصوص رفتار روس‌هاست. بدون هیچ تردیدی، روابط ایران و روسیه در دوران قاجاریه را باید یک «فاجعه» نامید. از همان زمان بنیان‌گذاری سلسله قاجارها توسط آقامحمدخان و در پی حمله نظامی گسترده وی به گرجستان، تنش‌های جدی بین ایران و روسیه آغاز شد؛ اما بدترین دوران را باید دوران فتحعلی‌شاه قاجار دانست که دو معاهده گلستان و ترکمانچای و از دست رفتن 17 شهر قفقاز، به آن دوران بازمی‌گردد.

معاهده گلستان که پس از شکست ایران در جنگ موسوم به اصلان‌دوز شکل گرفت، قره‌باغ، گنجه، شکی، شیروان، دربند، باکو، قوبا، ایالت‌های شرقی گرجستان، بخش‌هایی از ولایات تالش و داغستان را از ایران گرفت و به روس‌ها بخشید.

دوره دوم جنگ‌های ایران و روسیه نیز به عهدنامه‌ای به‌نام ترکمانچای منجر شد که رود ارس را مرز ایران و روسیه قرار داد. در سلسله جنگ‌های دوم در واقع چیزی نمانده بود که تبریز هم از دست برود. مرزهایی که ایران امروزه در شمال غربی با همسایگان خود دارد، مرزهای معاهده ترکمانچای است.

این بخش به واقع سیاه‌ترین بخش تاریخ روابط ایران و روسیه است؛ اما همه ماجرا نیست. از این پس نیز دخالت‌های روس‌ها در ایران ادامه دارد. «در نیمه دوم قرن نوزدهم، انگلیس و روسیه برای کسب امتیازات بیشتر از شاه قاجار با یکدیگر رقابت داشتند و در پایان قرن نوزدهم اغلب منابع کشور و طرح‌های فنی آن تحت اداره و یا استخراج بیگانگان بود. در خلال این دوران، استیلای روسها بیش‌ازپیش گردید. آنها نه‌تنها با تصرف اراضی ایران و ضمیمه‌ساختن آن به خاک خود مرزهایشان را گسترش می‌دادند، بلکه شاه ایران را با اعطای وام‌های سنگین، عملا به خود وابسته می‌کردند.»

جنگ جهانی اول برای مدتی در این روند تعدیل ایجاد کرد. روی کار آمدن «ولادیمیر ایلیچ اولیانوف» (لنین) در روسیه و ایده‌های انقلابی وی، ابطال امتیازات استعماری را از پی داشت اما شوروی با روی کار آمدن «ژوزف بریساریونویچ جوگاشویلی» (استالین) باز هم به همان «تهدید برّی» همیشگی علیه ایران بدل شد. این روند زمانی خود را نشان داد که پس از جنگ دوم جهانی، روس‌ها با حمایت از فرقه دموکرات آذربایجان، عملا به جدایی بخشی از ایران از این کشور کمک می‌کردند. هدف استالین جداسازی نه‌تنها آذربایجان، بلکه بخش‌های شمالی ایران و تبدیل آنها به اقمار اتحاد جماهیر شوروی بود. سودای دسترسی به آب‌های گرم که به دوران کاترین کبیر برمی‌گشت، در استالین هم خودنمایی می‌کرد.

علاوه بر اینها و بالاخص در دوران پهلوی دوم، حمایت از جریان‌های کمونیستی و به‌خصوص حزب توده ایران در دستور کار مسکو بود. در دوران ملی شدن صنعت نفت، همین حزب توده نقش مخربی را بازی می‌کرد؛ بدوا مصدق را آمریکایی دانسته و با وی مخالفت می‌کرد و پس از قیام 30 تیر با نزدیک شدن به مصدق عملا مقدمات بدبینی جدی به دولت وی را در بسیاری از اقشار جامعه ایجاد کرد. در آن دوران، برخی از کودتای 28 مرداد تنها از آن رو حمایت کردند که ایران را در خطر افتادن به دامان کمونیسم می‌دیدند.

پس از انقلاب اسلامی ایران نیز اتحاد جماهیر شوروی تا زمان فروپاشی عملا در جبهه مقابل ایران قرار داشت. هر چند که در روزهای منتهی به انقلاب، رادیو مسکو از حرکت انقلابی ایرانیان حمایت می‌کرد اما بعدا و در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، مسکو عملا اصلی‌ترین تامین‌کننده تجهیزات و تسلیحات مورد نیاز بغداد بود. آنها که دوران جنگ را به‌خاطر دارند، حتما به‌خاطرشان هست که عمده هواپیماهای جنگی عراق که در آسمان ایران دیده می‌شدند از نوع «میگ» بودند و موشک‌هایی که تهران را هدف قرار می‌داد از نوع «اسکاد» بود. کسانی که در سال‌های اولیه انقلاب اسلامی به تظاهرات رفته باشند، حتما شعار «مرگ بر شوروی» را در کنار شعار «مرگ بر آمریکا» به‌خاطر می‌آورند.

از سوی دیگر، شوروی در دوران برژنف عملا با اشغال افغانستان، همسایه شرقی ایران، تهدید برّی خود را بر ایران افزون کرده بود. این روند اما با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تغییر شگرفی یافت.

* تهدید برّی

با مطالعه چکیده تاریخی فوق، حتما بر مخاطب فرهیخته آشکار گردیده که اساسی‌ترین چالش تاریخی ایران در برابر روسیه، تهدید برّی (زمینی) بوده است. سودای دست‌یابی به آب‌های گرم، در یک مقطع باعث شد که بخش‌هایی از خاک ایران به تسخیر روس‌ها درآید و در برهه‌های دیگر نیز ایران همیشه شمشیر روسیه تزاری یا شوروی را بر بالای سر خود حس می‌کرد. اما این روند در سال 1991 و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و به تبع آن، تغییر در نظم بین‌المللی متحول شد.

روس‌ها در اوان دوران پس از فروپاشی، چنان با مشکلات اقتصادی و مسائل داخلی نظیر جدایی‌طلبی چچنی‌ها دست به گریبان بودند که اصولا نمی‌توانستند تهدیدی برای ایران محسوب شوند. در همین دوران، روابط ایران و روسیه رو به ارتقا نهاد.

پس از روی کار آمدن ولادیمیر پوتین، روسیه با پشت سر گذاشتن مشکلات و ضعف‌های درونی، توانست بار دیگر خود را به‌عنوان قدرتی بین‌المللی نشان دهد، اما دیگر نه امکان و نه انگیزه توسعه‌طلبی را نداشت:

الف – آمریکا پس از سال 1991، همواره تلاش کرده است از برآمدن روس‌ها به‌عنوان یک تهدید تمام‌عیار دوباره در قاره اروپا ممانعت کند. توسعه سریع و روزافزون ناتو در مرزهای غربی و حتی جنوبی روسیه، بخشی از راهبرد واشنگتن برای تحدید مسکو بوده است.

ب – روس‌ها در این شرایط تنها توانستند یک محدوده امنیتی را برای خود تعریف کنند که برای آنها به‌مثابه خط قرمز بوده و غرب را به آن راه نمی‌دهند. برای حفظ این مناطق از نفوذ غرب روس‌ها یک‌بار دست به جنگ زدند (گرجستان) و یک‌بار هم شبه‌جزیره کریمه را به خاک خود ملحق کردند.

ج – روسیه دیگر بنیه اقتصادی لازم را هم برای توسعه‌طلبی ارضی ندارد. روس‌ها اگرچه هنوز توان نظامی قابل ملاحظه‌ای دارند اما توسعه‌طلبی نظامی تنها جنگ‌افزار نمی‌خواهد، به بودجه هم نیاز دارد. وقتی آمریکا که 20 درصد از اقتصاد دنیا را در اختیار دارد، پس از جنگ‌های افغانستان و عراق و تحت فشارهای روزافزون اقتصادی راهبرد توسعه‌طلبی خود را تعدیل کرد و تغییر داد، روسیه با اقتصادی به‌مراتب کوچک‌تر – و اکنون تحریم‌شده - چگونه می‌تواند روند توسعه‌طلبی را در پیش بگیرد؟

د – از اینها گذشته، ایران دیگر ایران دوران قاجار یا حتی پهلوی نیست که بخواهد هدف توسعه‌طلبی نظامی روسیه یا هر کشور دیگری قرار گیرد. هزینه هرگونه نبرد با ایران به‌حدی سنگین است که غرب نیز به‌خود اجازه نداد آن را در برنامه‌های خود بگنجاند.

بر اساس دلایل فوق و ادله دیگری که می‌توان گرد آورد، روسیه دیگر برای ایران یک تهدید برّی نیست، بلکه تهدید برّی برای ایران پس از سال 2001 واشنگتن است. این روند اکنون 25 سال مسبوق به سابقه است و می‌توان آن را یک الگوی جدید در روابط ایران و روسیه دانست. به این ترتیب، الگوی روابط ایران و روسیه از خصومت – رقابت به الگوی رقابت – همکاری تغییر یافته است؛ بدان معنا که قطعا در مواردی (از جمله در دریای خزر) رقابت‌های جدی بین ایران و روسیه به چشم می‌خورد اما زمینه‌های قابل توجهی نیز برای همکاری وجود دارد. یکی از این زمینه‌ها، همان‌طور که در یادداشت مهرماه 92 از همین قلم منتشر شد، مبارزه با تروریسم تکفیری است که امروز خود را عینا نشان می‌دهد.

*  روند کوچ افکار عمومی از الگوی سابق به الگوی جدید

آنچه در بخش‌هایی از افکار عمومی کشور طی روزهای اخیر ناملایماتی را ایجاد کرده، آن است که افکار عمومی هنوز به‌طور کامل به‌دوران پس از سال 1991 انتقال نیافته است. بخشی از این امر می‌تواند طبیعی انگاشته شود چرا که نام‌هایی نظیر ترکمانچای، هنوز در شاکله فکری ایرانیان جای دارند. در همین مذاکرات اخیر مرتبط با برجام، برخی از منتقدین که اکنون ثابت شده دست‌کم بخش‌هایی از ایراداتشان واقعا به برجام وارد بوده، آن را با ترکمانچای مقایسه می‌کردند.

اما پاره‌هایی از افکار عمومی در این فقره تنها تحت تاثیر وقایع تاریخی نیستند. شبکه خبری بلومبرگ آمریکا اخیرا در گزارشی ادعا کرده بود که آمریکا می‌تواند از تحقیر ایرانیان در جریان معاهدات گلستان و ترکمانچای برای تخریب روابط ایران و روسیه استفاده کند. (اینجا)

از سوی دیگر، روشن است که یک جریان متمایل به غرب در ایران چندان تمایلی به گسترش روابط ایران و روسیه ندارد. این مطلب را می‌توان از شعارهایی متوجه شد که در جریان ناآرامی‌های پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1388 در تهران شنیده شد. «مرگ بر روسیه» و «مرگ بر چین»، علنا از سوی این جریان در تهران به زبان آورده شد. حضور این دست جریانات در شبکه‌های اجتماعی گسترده است و این‌دست ابزارهای مجازی طی سال‌های اخیر، تاثیر قطعی بر شکل‌گیری افکار عمومی داشته‌اند. برای کسانی که این روزها شبکه‌های اجتماعی را دنبال می‌کنند، نمی‌تواند تردیدی باقی باشد که همین تفکر غرب‌گرا تلاش می‌کند از حساسیت‌های تاریخی در خصوص نام روسیه استفاده کرده و استفاده موقت روس‌ها از یک پایگاه هوایی در استان همدان را جراحت‌بخش غرور ملی و استقلال کشور جلوه دهد، اما همین جریان در برابر عقب‌نشینی‌های گسترده هسته‌ای و در مقابل، رفع نشدن واقعی بسیاری از تحریم‌های مالی و بانکی، نه اشاره‌ای به غرور ملی دارد و نه اعتنایی به استقلال ملک و ملت؛ تنها به یک دلیل: در برجام طرف ایران در واقع روسیه نیست، واشنگتن است و برای غرب‌گرایان، «هرچه آن خسرو کند، شیرین کند.»

طبعا کشور نمی‌تواند اهداف راهبردی خود در منطقه و منافع جدی خود در حمایت از محور مقاومت را قربانی پیام‌های توئیتری و تلگرامی کند. یقینا اگر تصمیم به استفاده روس‌ها از پایگاه شهید نوژه گرفته شده، این تصمیم بدون اطلاع و رضایت شورای عالی امنیت ملی اخذ نگردیده است، شورایی که ریاست آن بر عهده رئیس‌جمهور است و مصوباتش باید به تائید رهبر انقلاب برسند. بر این اساس، تردیدی نیست که تمامی جوانب سنجیده شده‌اند و منافع ملی در حد اعلاء مورد توجه واقع شده‌اند.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در خصوص همکاری‌های ایران و روسیه به خبرگزاری صدا و سیما گفته است: «جنجال رسانه‌ای درباره همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه طبیعی است.»

وی همچنین تصریح کرده است: «ائتلاف ضدتروریسم در منطقه به رهبری آمریکا با گذشت 1.5 سال هیچ دستاوردی نداشته، اما دستاوردهای ائتلاف چند ماهه ایران، سوریه، روسیه و مقاومت لبنان آشکار است. دستاوردهای این ائتلاف در عراق شفاف و در سوریه در چندقدمی پیروزی نهایی است.»

اما شاید مهم‌ترین نکته در سخنان شمخانی این فراز باشد: «ایران امروز به علت نیازش، با همکاری روسیه و مقاومت برای مقابله با فتنه‌های تکفیری، روسیه قدرتمند را کنار خودش آورده و آن را به عنوان عملیات هوایی درکنار عملیات زمینی که طراح و مستشارش کشورمان است به کار گرفته است که نشانه اقتدار محسوب می‌شود.»

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 46
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 37
  • محمد ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    این جریان مشکوک ازاول انقلاب وجود داردودرمناسبتهای مختلف خود را گاه با به به وچه چه کردن برای امریکا وگاه مرگ برروسیه نشان میدهد
  • ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    خوشم اومد که از تاریخ عبرت گرفتید و همسایه شمالی خودتون بیشتر شناختید
  • ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    ممنونم از مطلب خوبتان و متاسفم از نمایندگان کم بهره (ویا خدای نخواسته ..........)در حالی که این مملکت درگیر انواع تحریم مسقیم و غیر مستقیم ما حتی یک کشور حامی نداریم حتی افغانستان حاضر نیست با ما یک گشت مرزی داشه باشه حضور روسیه باعث هراس دولتهای مزدوری چون عربستان ،اسرائیل و آمریکا و همپیمانانش خواهد شد - اتفاقا بع غیر از معاندین و کسانی که امید به فروپاشی این مملکت رو با انزوا دارند همه از خبر حضور جنگنده های روسی احساس غرور و خوشحالی نمودند من نمی دانم اینهمه هیا هو برای چیست -یک عده ای ترسیدند نکنه خمهوری اسلامی از انزوا خارج بشه ---من تو یک مقطعی از ترور آقای نماینده ناراحت شدم وبرای سلامتیش دعا کردم اما امروز می بینم که مشیت الهی می بایست اجرا می شد تا خسارت نظام کمتر می شد معلوم نیست این آقایون با بی تدبیری ویا عناد چه ضربه های دیگری به مملکت وارد کرده اند؟
  • ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    دیوث ها...
  • ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    عالی!!!
  • ناشناس آذری ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    « آقای بروجردی: استفاده از حریم هوایی با هدف مبارزه با تروریسم و داعش صورت گرفته و براساس همکاری چهارجانبه ایران، عراق، روسیه و سوریه است» ما ایرانی ها ضرورت مبارزه با تروریسم و داعش یهودی زاده که دشمنان اهل بیت علیهما سلام و شیعیان می باشند را به خوبی درک می کنیم اما توجیه آقای بروجردی حقوقی و قانونی نیست و ایشان فقط دلایل همکاری نظامی را گفته اند نه مبنا و مجوزهای قانونی را. البته با توجه به تغییرات بنیادین اوضاع و شرایط حاکم بر نظام بین الملل در دهه های اخیر، ضرورت اصلاح برخی از اصول قانون اساسی احساس و درک می شود.
  • علی ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    من نمیدونم چرا سعی میکنید حضور روس های خائن تو ایران توجیح کنید ...روس ها بزرگترین و خائن ترین دولت به ملت ایران بوده و هستند
  • سیدسعیدحسینی ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    به نام خدا کسانی که ندانسته انتقاد می کنند راه حلی برای نابودی داعش چرا ارائه نمی کنند ؟ نیروهای حزب الله و مقاومت از جمله بچه های با غیرت ما در سوریه می جنگند ، بعضی ها برای اتحاد علیه داعش دنبال بخشنامه و قانون می گردند ؟ اگر روسیه داعش را بمباران نکند پس چه کسی این کار را کند ؟ واقعا نگرش مشرق به این رویداد عالی و غرورآفرین هست .ممنون
  • masoud ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    هوچی گری و سیاه نمایی دیگری از اصلاح طلبان(افساد طلبان)
  • ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    در تاریخچه روابط با روسیه بهتر بود به رای در سازمان ملل جهت تحریم،تاخیر در تحویل اس 300،گرفتن بخش بزرگی از دریای خزر و....را هم اشاره میکردید!
  • ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    روسیه عاشق چشم و ابروی ما نیست!
  • ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    غرور ملی ما وقتی جریه دار می شه که امثال خاوری و زنجانی و بعد هم فیش های نجومی رو می شه رانت خواری و آقازاده بازی و اختلاس ها رو می شه ...... دفاع از مملکت با چنگ و دندون ربطی به غرور ملی نداره باید از مملکت دفاع کرد . نکنه می خواهید ایران را بدهید به داعش
  • علی ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    روسیه با امریکا و فرانسه چه فرقی داره؟؟؟؟
  • اصولیون مصلح انقلابی ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    وضعیت امروز روسیه مانند ‏۱۰۰ سال پیش نیست روسیه تزاری و اتحادجماهیرشوروی به تاریخ پیوسته اند امروز فدراسیون روسیه ارتدوکس یک متحد ایران هست در برابر دشمنان کنونی ما از آمریکا که از کودتای ۲۸ مرداد تا کنون تغیری نکرده و انگلیسی که از تجزیه افغانستان و بلوچستان تا کنون تغیری نکرده است دلیل توسری خوری ما در قاجار و پهلوی ضعیف بودن ما بوده هست ولی اکنون فرق دارد و روسیه چشم طمعی به ایران ندارد و دشمنان ما آمریکا و انگلیس و آل سعود و اسرائیل هستند ؛ بنابرفرموده امیرالمومنین در نهج البلاغه : دشمن دشمن تو دوست توست ، ؛ وضعیت فدراسیون روسیه و پوتین مانند وضعیت حبشه و نجاشی در صدراسلام و زمان پیامبرخدا هست
  • ژلوفن400000000000 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    این آقایان که با حضور روس ها مخالفند اگر امریکایی ها میامدند کلی خوشهال میشدند!!!!!!
  • ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    حالا ما قوی شدیم ولی خب، دشمنان ما قویتر.
  • ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    مرگ بر روسیه
  • سیری ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    خدایش انصاف داشته باشید.از صدر تاریخ نه مغول نه محمود افغان نه عثمانی ...هیچ کدوم اندازه روسها به این کشور ضربه نزدند.
  • كوباني ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    خودتي
  • ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    با سلام اولا تشکر از تحلیل زیبا و روان جنابعالی. دوما کاش این را هم میگفتید یکی از عوامل نارضایتی ناراضیان تصور غلط از پادگاه نظامی بسبک و سیاق سالهای قبل انقلاب است.
  • علی ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    آره آمریکا خیلی خیلی از این روس ها مورد اعتماد تره .از 200 سال پیش تا الان روس ها فقط ما را چپاول کرده اند... با قرار دادهای نگین سرزمین مارا جدا کرده اند بعد انقلاب هم کم خیانت نکرده ان یه ذره مطالعه کنی برات خوبه عزیز
  • ناشناس ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    ایران و ایرانی به تنهایی می توانند از منافع خود دفاع کنند این همه شهید راه آزادی ندادیم که روسها در کشورمان جولان بدند. این چه منطقی که مشرق در پیش گرفته ای و توجیه می کنی هنوز روسهای ارتودکس باعث آوارگی بیش از یک میلیون شیعه آذری از مناطق قره باغ و هفت استان آذربایجان هستند. من نمیدانم جواب آقا امام زمان را چطوری خواهید داد. با این توجیه شما اسراییل هم اسراییل قبلی نیست و دیگه توسعه طلبی را کنار گذاشته بریم اونها را هم در آغوش بگیریم!
  • ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    جنگ ابزار میخواهد آآآآذری !!! وقتی هواپیما نداریم روس ها لطف کردن دارند دارند داعش را بمباران میکنند میخواهی بیایند شهرتون ناموس رو به بردگی حراج کنند ؟؟ مرگ بر داعش پرست ها !!
  • ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    کوری نمیبینی !!! ؟؟؟ در حال حاضر متحد نظامی ماست
  • ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    یک مشت ناموس فروشند این غرب دوستان!!!!
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    شما هم عاشق چشم و ابروی داعشید
  • ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    دیوث خودتی و هفت جدت باز گاطی کردی ؟
  • ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    همشون سر و ته یه کرباسند.
  • احمد ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    هواپیماهای روسهای خائن برای پشتیبانی از سربازهای ما در سوریه و متحد ما از ما یک کمک جزئی خواستن. اگر شما مدافع حرم بودی که بین هزاران تروریست انتحاری محاصره شده بودی، یک ثانیه دیرتر و زودتر رسیدن هواپیمایی که از شما پشتیبانی می کنه می تونست مرگ زندگی شما و نتیجه جنگ رو تعیین کنه. خائن ترین دولتها به ایران انگلیس و آمریکا و فرانسه بودن که شما براشون غش و ضعف میرید.
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    آمریکا و روسیه و انگلیس همه شون دشمن ایران هستن فقط سوال اینجاست که چرا بعضی ها ازروسیه تعرف میکنن .....ما ایرانی غیرت داریم استقلال داریم من زورم میاد وقتی روسیه قلدر بازی در میاره جلو ایران
  • ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    عاقبت گرگ زاده گرگ شود گرچه با ادمی بزرگ شود. این بیت شعر رو باید در مورد روس ها طلا گرفت.
  • سعید ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    مشرق کاملا منطقی ومنصفانه بود نمردیم و یه تحلیل عقلانی وبدون تعصب از مشرق خوندیم!!! ممنون
  • ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    به دو مورد دیگه اشاره نکردید : 1- گلوله باران حرم مطهر اقا امام رضا (گلوله توپ به جا مانده و عکس های اسیب به گنبد در موزه حرم مطهر در معرض دید عموم است) 2- به توپ بستن مجلس به عنوان اولین نهاد مردم سالار در کل منطقه غرب اسیا توسط کلنل لیاخف روسی خداییش اگه همین مورد اول رو انگلیس مرتکب شده بود شما هر روز چند صد بار تکرار میکردید ؟
  • ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    آقای کریمی اصل 176 هیچگاه ناقض اصل 146 نیست و ضمناً اصل 176 امکانات کشور را می گویید نه بیگانگان. یک ضرب المثل می گویید عاقبت گرگ زاده گرگ می شود روسیه به چچن، گرجستان و اوکراین رحم نکرده همان گونه که خودتان گفتید
  • احمد ۱۳:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    این جماعتی که این همه عزتشون بخاطر استفاده موقت هواپیماهای روسی از پایگاههای ایرانی که از مدافعان حرم ما پشتیبانی می کنن آسیب دیده وقتی که سانترفیوژها رو جمع می کردن و تو راکتور سیمان می ریختن که گوشت و مرغ بیشتر بخورن، کجا بودن؟! وقتی قرارداد تاریخی کشت گوجه فرنگی و ساخت هتل با فرانسه و ایتالیا بسته شد، کجا بودن؟ وقتی نفت به اصطلاح ملی شده رو هنوز میدیم خارجی استخراج کنه و تو بورس نیویورک و لندن به دلار و با قیمت نازل می فروشیم کجا بودن؟
  • احمد ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    این جماعتی که این همه عزتشون بخاطر استفاده موقت هواپیماهای روسی از پایگاههای ایرانی که از مدافعان حرم ما پشتیبانی می کنن آسیب دیده وقتی که سانترفیوژها رو جمع می کردن و تو راکتور سیمان می ریختن که گوشت و مرغ بیشتر بخورن، کجا بودن؟! وقتی قرارداد تاریخی کشت گوجه فرنگی و ساخت هتل با فرانسه و ایتالیا بسته شد، کجا بودن؟ وقتی نفت به اصطلاح ملی شده رو هنوز میدیم خارجی استخراج کنه و تو بورس نیویورک و لندن به دلار و با قیمت نازل می فروشیم کجا بودن؟
  • ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    مرگ بر آمریکا ‏_‏ مرگ بر انگلیس ‏_‏ مرگ بر اسرائیل ‏_‏ مرگ بر آل سعود ‏_‏ مرگ بر منافقین
  • ایرانی ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    آقای ناشناس نکته بین !!! اگر کمی دقت کنید همان طیف و تفکری که باعث بوجود آمدن خاوریها و زنجانیها و ... شد حریم هوایی کشور را در اختیار دشمن دیرینه یعنی روسیه قرارداد
  • محمد ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    بی عرضگی پادشاهان مقتدر کشور باعث ضربه زدن روس ها شد جناب سیری.
  • حسین ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    آخه چن بار تاریخ ایرانو خوندی داری بیهوا حرف میزنی .مغول ایرانو1000 سال ب عقب برده اونوقت داری اینطور نظر میزاری
  • حسین ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    ایران و روسیه نباید در شرایط فعلی از تصمیمشون عقب مینشستن و از نوژه میرفتن .اینکار غرب و عمال داخلیشونو امیدوار کرد بنتیجه دادن فشاراشون.
  • اسفندیار ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    جنگ از سر فقر است و دفاع از سر غنی است کشوری که جنگ می کند فقیر است اما کشوری که دفاع نمی کند از کشوری که جنگ می کند هم فقیر تر است
  • اسفندیار ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    جنگ از سر فقر است و دفاع از سر غنی است کشوری که جنگ می کند فقیر است اما کشوری که دفاع نمی کند از کشوری که جنگ می کند هم فقیر تر است
  • رحمن ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    خیلی جای تعجب است عده ای قبر کهنه میشکافند همکاری با غرب در افغانستان ایراد ندارد ولی برای کمک به سوریه و خود ایران و حزب الله همکاری با روسیه ایراد دارد کسانی که ابراز تاریخ می کنند در حقیقت امید دارند ایران بدامان آمریکا بیفتد و آمدن جنگنده های روسیه به ایران اهداف آنان را بخطر انداخته است.نفوذی های آمریکایی در کشور ریشه دوامده اند.همکاری های موردی و حتی بالاتر و راهبردی برای ایران سودهایی دارد که مهمترین آن مسلح شدن در مقابل تهدیدهای غرب به حمله به ایران است و در ضمن مسولین باید شجاع باشند و اگر تهدی به کشور روی آورد با قدرت و درایت بایستند و مقابله کنند یادتان باشد که همین شاه در برهه ای که آمریکا به ایران زیاد خوب نبود از فرصت استفاده و ذوب آهن را از روسیه وارد کرد نباید مانند بختک زده ها رفتار کرد
  • ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
    0 0
    اگه بابایی ها و دوران ها و فکوری ها می رفتند داعشو بمباذان کنند وشهید می شدند خوب بود ؟ برخی تو خانه هاشون رو مبل زیر کولر لم دادند نمی دونند دنیا چه خبره!چند تا هواپیمای روس فقط اومدند تا از نزدیکتر داعش را بزنند همین! تازه چشم آمریکا هم کور شد. تازه مملکت رهبر داره . بی صاحاب نیست نیروی خارجی بی اجازه بیاد. وقتی رهبری اجازه داد دیگه برخی وطن فروشها کاسه داغتر از آش نشن.
  • آندرومدا ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۴
    0 0
    مرگ بر کل دنیا به غیر از ونزوئلا و کومور و کره شمالی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس